A második részben sorra vesszük azokat az édesítő szereket, melyekből csak időnként egy nagyon keveset, vagy egyáltalán ne fogyasszunk, ha oda akarunk figyelni az egészségünkre.

  1. Juharszirup: viszonylag alacsony a fruktóz tartalma, ezért időnként fogyasztható készítmény. 100g-ban 67g szénhidrát, ill. 260 kcal van
  2. Kókuszcukor: szinte teljes egészében szacharózból áll, kis mennyiségű glükóz és fruktóz található még benne. Ezen kívül viszonylag magas a vas, B-vitamin, kálium, cink és magnézium tartalma. Ettől függetlenül ez is cukor, csak kis mértékben szabad fogyasztani! 100g-ban 300 kcal van.
  3. Fehér cukor: Kis mennyiségben fogyaszthatunk időnként egy keveset, de tudni kell, hogy glükóz és fruktóz egyenlő arányú keverékéből áll, fogszuvasodáshoz, elhízáshoz vezethet. Valamint elősegíti az élesztőgombák szaporodását. 100g-ban 100g szénhidrát van, ami durván 400 kcal.
  4. Barna cukor: Annyiban különbözik a kristálycukortól, hogy tartalmaz melaszt is tartalmaz, ami egy mellékterméke a cukorgyártásnak. Ez sok előrehaladott glikációs végterméket tartalmaz, ami felgyorsíthatja a sejtek öregedését, növeli a szívbetegség kockázatát.100g-ban 100g szénhidrát van, ami durván 400 kcal.
  5. Agávé szirup: 70-90%-ban fruktózból áll, ezért ez sem egy jó alternatíva. Kis mennyiségben fogyasztható, és csak ritkán! 100g ban 75g szénhidrát, és 300 kcal van.