A harmadik részben sorra vesszük azokat az édesítőszereket, melyek fogyasztása egyáltalán nem ajánlható senkinek sem.


1. Fruktóz: Májkárosodáshoz, zsírosodáshoz, mérgek felhalmozódásához, előre haladott glikációs végtermékek képződéséhez, köszvény és gombás fertőzésekhez vezethet a fogyasztása. Fruktóz bevitelünket szorítsuk le néhány gyümölcsre, a 30g-ot ne lépje túl.

2. Gyümölcslé-koncentrátum: Gyakorlatilag tele van fruktózzal, rost tartalma minimális. Többnyire rossz minőségű, penészes gyümölcsből készül, mely penész mérgekkel, aflatoxinokkal, ochratoxin-A-val, patulinnal szennyezett.

3. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup: Károsítja a májat, csökkenti a szellemi teljesítményt, hozzájárul a gombás fertőzésekhez, már viszonylag kis mennyiségben is borzasztóan hizlal, és erős cukor függőséghez és étel utáni sóvárgáshoz vezet.

4. Aszpartám: Rákkeltő hatását folyamatosan vizsgálják, de a szervezetben formaldehiddé bomlik le, ami bizonyítottan rákkeltő. Jelentős szerepe van a sóvárgás kiváltásában.

5. Szukralóz: 15%-a az elfogyasztás után a testből nem szívódik fel, ezzel nem tudjuk még jelenleg, hogy mi történik. Úgy készül, hogy a cukor molekula egy részét korral helyettesítik. Az így keletkezett molekulák a poliklórozott bifenilekhez hasonlítanak, amelyek közismerten rákkeltőek.

6. Aceszulfám-kálium: Az emberi testre gyakorolt hatásairól még kevés információ áll rendelkezésre. Egyeseknél jóindulatú pajzsmirigy csomók alakulhatnak ki.